جاذبه های گردشگری استان اصفهان
آثار باستانی و تاریخی
مسجد جارچى در بازار بزرگ اصفهان واقع شده است و داخل آن تزئينات کاشىکارى معرق دارد. کتيبهٔ سردر آن نام «شاهعباس اول» و «ملک سلطان جارچىباشي» را که بانى ساختمان مسجد بود، در بر دارد و سال ۱۰۱۹ هجرى قمرى در آن ذکر شده است. جارچىباشى کسى بود که فرمانهاى شاهان صفوى را در ميدانهاى شهر به اطلاع مردم مىرساند.
مسجد جارچي در بازار بزرگ اصفهان (بازار قيصريه) واقع شده و داخل آن تزئينات كاشيكاري معرق بهکار رفته است.
كتيبهي سردر آن نام (شاه عباس اول) و (ملك سلطان جارچيباشي) را كه باني ساختمانمسجد بود در بر دارد و سال ۱۰۱۹ هـ.ق در آن ذكر شده است.
جارچيباشي كسي بود كه فرمانهاي شاهان صفوي را در ميدانهاي شهر به اطلاع مردم ميرساند. ملکعلي سلطان، جارچيباشي شاه عباس اول باني مسجد جارچي در سال ۱۰۲۴ هجري وفات کرده است.
اسکندر بيک ترکمان مؤلف تاريخ عالمآراي عباسي ضمن تعريف اخبار سال بيست و هشتم جلوس شاه عباس اول، پس از اعلام خبر وفات، وي را اينچنين معرفي ميکند:
«ديگري ملکعلي بيک جارچي تاجي بيوک که مريض و عليل، متعاقب اردوي معلي به گرجستان آمد او نيز در آن عقبه رخت هستي به سراي آخرت کشيد. مشاراليه اصفهاني الاصل و مرد هزال و شيرين گوي شيرين زبان مطايبه دوست بود، هرگز کدورت الم پيرامن خاطرش نگشتي. هرکس را غنچه صفت دلتنگ يافتي به سخنان دلاويز و ظرافتهاي مطايبهانگيز در کمال بشاشت و خرمي چون گل خندان ساختي و هرگاه به جهت امري از امور منادي کردي آن مدعا را به کلمات رنگين و حرکات مليح شيرين ادا کردي و اگر به قتل و سياست مجرمي مأمور گشتي تا سياستگاه به آن مجرم چندان هزل و مطايبه کردي که آن سياست را چون لعب کودکان بر او آسان شمردي با کمال شکفتهطبعي خالي از مهابتي نبود. گاهي که تاج فرد مرصع مکلل که مخصوص او بود بر سر نهاده، گوشواره بزرگ مرصع از دو طرف آويزان کرده با جماعت تاجي بيوک اتباع خود که هريک خود را به صورت خاص و لباس غير متعارف آراسته به دربار پادشاهي حاضر ميشدند رعب و هراس به دلها راه مييافت و حضرت اعلي از فوت چنان ملازمي که نادره زمان خويش بود اظهار تأسف بسيار فرمود و در ازاء حقوق خدمات چندين ساله، منصب او را به صفي قلي بيک پسرش که جوان مستعدي بود ارزاني داشت.»
مسجد جارچي صحن ندارد و بهصورت شبستاني ميباشد که قسمتي از وسط سقف آن در دورهي پهلوي خراب شده که در همان زمان به بازسازي آن پرداختهاند.
اطراف شبستان مسجد با پشتبغلهاي کاشيکاري بسيار نفيس بر زمينهي لاجوردي و فيروزهاي معرق تزئين يافته که با نقاشيهاي گياهي رنگآميزي شده است؛ در بين اين نقوش، گلهاي سفيد و حنائي رنگ کاشي زياد ديده ميشود.
نظر شما: