امروز قصد داریم اطلاعاتی جامع در مورد دیدنی های شیراز و تورهایی که به مقصد شیراز انجام میشوند ارائه دهیم، از اماکن دیدنی شیراز تا مراکز گردشگری و تاریخی شهر بهار نارج رو خدمتتون معرفی و با هم مرور کنیم، پس با ما در سایت راهنمای سفر و گردشگری ترمینال ، همراه باشید.
شيراز يکي از بزرگترين شهرهاي ايران و مرکز استان فارس ميباشد که در جنوبغربي ايران قرار دارد. اين شهر به داشتن هواي خوب و معتدل، معروف است. شيراز به «شهر شعر و گل» معروف است.
نام شیراز، در کتیبههای هخامنشی تخت جمشید خوانده شده است. اشیاء و ظروف تاریخی و مسکوکاتی که هماکنون در موزه متروپولیتن نیویورک موجود است، از مجد و عظمت شیراز در عهد سلوکیها، اشکانیان و ساسانیان گواهی میدهد. در کاوشهای منطقه قصر ابونصر معلوم شد که این بنا به اواخر دوران اشکانی یا اوایل دوره ساسانی تعلق داشته و چند مهره نیز که نام اردشیر و شیراز بر آن نوشته شده، به دست آمده است طبق روایات اساطیری، شیراز در زمان فرزند تهمورث- دومین پادشاه صفاریان- بناهای متعددی از جمله یک مسجد جامع در شیراز احداث کرد و به رونق بیش از پیش این شهر افزود.
وجه تسميه (نامگذاري) شيراز
وجه تسميهي اين نام، خيلي آشکار نيست؛ امّا گفته ميشود نام «شيراز»، نخستين بار در لوح گلي عيلامي متعلق به ۴۰۰۰ سال پيش آورده شده است. اين شهر در فارسي باستان، «شيرازيش» تلفّظ ميشده است. همچنين نام «شيراز» در مهرهاي رسمي ساسانيان،مکشوفه در شرق شيراز نيز بهچشم ميخورد.
در کتيبههاي ميخي کشف شده در تخت جمشيد نيز نام شيراز آورده شدهاست.
فرهنگ
شيراز به شهر شعر،باغ، گل و بلبل معروف است. باغ در فرهنگ ايرانيان، از جايگاه ويژهاي برخوردار است و شيراز از قديم به داشتن باغهاي بسيار زيبا، مشهور بوده است. امروزه بيشتر باغهاي اين شهر در شمالغربي شهر و در مناطق قصردشت، کشن(کوهشن)، چمران و معاليآباد واقع شدهاند. تعدادي از باغهاي شيراز از لحاظ تاريخي، بسيار حايز اهميّت هستند و به عنوان مراکز مهمّ توريستي بهشمار ميآيند. از معروفترين اين باغها، ميتوان «باغ ارم،باغ عفيفآباد ،باغ دلگشا و باغ جهاننما» را نام برد.
شيراز نقش ويژهاي در فرهنگ ايران دارد و شاعران بسياري از اين ديار برخاستهاند. از ميان آنها، «سعدي و حافظ» شهرت جهاني دارند.
آرامگاه اين دو شاعر بزرگ همواره پذيراي جهانگردان بسياري از سراسر جهان است. از ديگر شاعران معروف شيرازي، ميتوان به «اهلي شيرازي، شوريده شيرازي (شاعر روشندل شيرازي)، قاآني شيرازي و وصال شيرازي» اشاره نمود.
کشاورزي همواره بخش مهمّي از اقتصاد شيراز و حومهي آن بودهاست که دليل آن، فراواني آب در اين منطقه نسبت به بيابانهاي اطراف است. توليدات کشاورزي اين شهرستان عبارتاند از: «انگور، نارنج، خرمالو، ازگيل، شليل، انار، برنج و گندم»
اين شهر در توليد فرش نيز معروف است.
شيراز با دارا بودن کارخانجات الکترونيکي متعدّدي از جمله «صاايران، زيمنس و ITMC» جزء بزرگترين مراکز صنايع مخابراتي و الکترونيک ايران، به شمار ميآيد.
صنايع مهمّ شيراز عبارتند از:«صنايع الکترونيک، پالايشگاه نفت، مجتمع پتروشيمي، کارخانه سيمان، صنايع لاستيکسازي و صنايع نسّاجي»
شيراز همچنين يکي از سه قطب صنايع دستي ايران است. از صنايع دستي شيراز ميتوان به «خاتمسازي، معرقکاري، قاليبافي و منبّتکاري» اشاره کرد.
سوغاتهاي عمدهي شيراز، «خاتم، آبليمو، آبغوره، بهار نارنج و مسقطي» ميباشد.
معروفترين خوردني شيراز، «فالودهي شيرازي» است.
حافظيّه،باغ دلگشا،باغ ارم،نارنجستان قوام، باغ عفيف آباد، باغ جهاننما، آرامگاه سعدي، ارگ کريمخان
آستانه، شاهچراغ، دروازهقرآن، بازار وکيل، مسجد وکيل، مسجد مشير، مسجد جامع عتيق، مسجد نصيرالملک،مسجدنو، آرامگاه ابن سيبويه، حمام وکيل، آرامگاه خواجوي کرماني، بقعهي هفتتنان، بقعهچهلتنان، موزهي پارس و عمارت کلاه فرنگي، ساعت گل، موزهي تاريخ طبيعي دانشگاه شيراز، آرامگاه باباکوهي، سراي مشير، کليساي ارامنه، خانهي زينت الملوک، بازار مشير و بازار مسگرها .
دروازه قرآن
ابنخفيف/ حافظ/ سعدي/ ملاصدرا/ سيبويه/ وصال شيرازي/ فرصت الدوله شيرازي/ شوريده شيرازي
باباکوهي/ محمّدنمازي/ اهلي شيرازي/ بيدل شيرازي/ قاآني شيرازي/ عرفي شيرازي و قطبالدّين شيرازي
می گویند اردیبهشت، بهترین وقت سفر به شیراز است. وقتی که هم از شلوغی نوروز خبری نیست و هم شکوفه های بهارنارنج باز شده اند، گل های رز و محمدی و نرگس و بابونه، جشنواره گل ها را در این شهر به راه انداخته اند. آن وقت هوای شهر را با بوی گل های رنگارنگ باید تنفس کرد. از دروازه قرآن باید گذشت و سر حوصله و فرصت به زیارت شاهچراغ رفت و بعد راهی زیارتگه رندان جهان، حافظیه و سعدیه، آرامگاه خداوندگار شعر رفت و شیدایی شد.
آرامگاه شاه شجاع
آرامگاه شاه شجاع در شمال غربی حافظیه و در بلوار هفت تنان قرار گرفته است. ابوالفوارس جلالالدین فرزند امیر مبارزالدین محمد ملقب به «شاه شجاع» یکی از مهمترین و شجاعترین پادشاهان آل مظفر است.
در زمان کریمخان زند و در سال ۱۱۹۲ هجري قمري توسط میرزا مجید کرمانی که از نوادگان شاه شجاع به شمار ميرود، سنگ قبری بر روی قبر شاه شجاع نصب شد. آرامگاه كنوني وي به کوشش انجمن آثار ملی ساخته شده است. در جنب آرامگاه، بنایی آجری وجود دارد که هم اكنون به عنوان کتابخانه انجمن آثار و مفاخر فرهنگی فارس مورد استفاده قرار میگیرد.
شاه شجاع از ممدوحان حافظ شیرازی بوده و خود به فارسی و عربی شعر سروده است. حافظ قسمت اعظم دوران زندگی خود را در مصاحبت این پادشاه گذرانده و در اشعارش وی را ستوده است. شاه شجاع به مدت ۳۳ سال بر فارس حکومت کرد و در سال ۷۸۶ هجري قمري دچار بیماری سختی شد و درگذشت.
آرامگاه عبدالله خفیف
ابو عبدالله شیخ محمد بن خفیف معروف به «شیخ کبیر» از بزرگان و عارفان با كرامات بسیار بوده است. وي در محلی که اکنون مدفن اوست، خانقاهی داشته و به ارشاد و راهنمایی مردم میپرداخته است. دليل شهرت او به «خفیف» این است که دارای روحی سبک، غذایی سبک و دنیایی سبک بوده است.
تاریخ وفات شیخ را سال ۳۷۱ هجري قمري نوشتهاند. شیخ را در خانقاهش دفن کردند و علاقمندان او عمارتی بر خانقاهش ساختند اما در سال ۱۳۳۷ خورشیدی اداره باستانشناسی فارس شروع به ساخت بقعه شیخ کرد و در حیاط آن به سبک جدید، چهارتاقی زیبایی به وسیله آجر ایجاد کردند.
در شمال حیاط آرامگاهف کتابخانهای زیبا ساخته شده است که یکی از کتابخانههای عمومی شیراز می باشد. این بقعه در پشت بازار وکیل (بازار نو) قرار دارد و هم اکنون طرح احیای مجموعه زندیه در غرب آن در حال انجام است.
آرامگاه شیخ روزبهان
آرامگاه شیخ روزبهان در محله درب شیخ و در جنوب خیابان لطفعلیان زند قرار دارد. شیخ ابو حمد روزبهان بن ابی نصر در سال ۵۲۲ هجري قمري در شهر فسا به دنیا آمد. او یکی از دانشمندان نامی و عارف بود که در رشد و تکامل اندیشه والای بشری سهم بسزايي داشته است. او در عرفان و تصوف، مقام شامخی داشته؛ از اين رو سعدی در شعری برای حفاظت از شهر شیراز، خدا را به این شیخ و شیخ کبیر قسم داده است:
به ذکر و فکر عبادت به روح شیخ کبیر به حق روزبهان و به حق پنج نماز
شیخ روزبهان در سال ۶۰۶ هجري قمري در سن ۸۴ سالگی در شیراز درگذشت و او را در خانقاه خود به خاک سپردند. در سال ۱۳۴۵ خورشیدی به سفارش انجمن آثار ملی بر روی قبر شیخ و فرزندان او بنایی ساخته شد. آرامگاه وي به صورت دو تاق و طاقنمایی کوچکتر که در همدیگر قرار گرفته اند است و زیر آن ۶ سنگ قبر در کنار هم قرار دارند. یکی از قبرها متعلق به شیخ روزبهان و ۵ قبر دیگر مربوط به فرزندان و نوادگان اوست. سنگ قبر شیخ، اولین قبر سمت جنوبی است که دارای ۱ متر و ۶۹ سانتیمتر طول و ۵۶ سانتیمتر عرض می باشد.
ابو بشر عمرو بن عثمان بن قنبر مشهور به «سیبویه» عالم معروف ایرانی در نحو زبان عربی و مؤلف کتاب مشهور «الکتاب» (نخستین و معتبرترین کتاب در نحو) متولد بیضا بوده است.
درباره واژه سیبویه تعبیرات مختلفی شده است. گروهی بر این باورند که این کلمه مرکب از «سی» و «بوی» است که روي هم رفته بر بوی سیب دلالت دارد و برخی نوشتهاند که این ترکیب، معرف کسی است که زیاد خوشبو بوده و از وی بوی خوش به مشام میرسیده است. گروهی هم ظرافت و لطافتی که سیبویه داشته را دلیل لقب او میدانند.
تاريخ زندگي سيبويه به درستي مشخص نيست. در مورد تاریخ وفات وي اختلاف است و برخي سال فوت سيبويه را سال ۱۹۴ هجري قمري نقل کردهاند.
آرامگاه سیبویه در محله سنگ سیاه (نام محله سنگ سیاه از مزار سیبویه گرفته شده) قرار گرفته است. سادهترین راه برای رفتن به آنجا از طریق دروازه کازرون است؛ با گذشتن از مقابل امامزاده سید تاجالدین غریب(ع) و با پيمودن مسافتي حدود ۸۰۰ متر میتوان به آرامگاه رسید. آرامگاه سيبويه در سال ۱۳۵۳ خورشيدي توسط انجمن آثار ملی ساخته شده است.
مسجد نو (مسجد شهدا)
مسجد نو در غرب میدان احمدی و روبروی آرامگاه شاهچراغ(ع) قرار دارد. این مسجد پس از مسجد جامع عتیق، کهنترین مسجد شیراز است. مسجد نو در زمان اتابک سعدبن زنگی، حاکم وقت فارس در بين سالهاي ۵۹۸ تا ۶۱۵ هجري قمري ساخته شده و در گذشته «مسجد اتابک» ناميده ميشده است. چندین نوبت در اثر زمينلرزههاي گوناگون اين مسجد ویران و از نو ساخته شد؛ از اين رو به نام مسجد نو نامیده شده است.
چنانكه در کتاب شیرازنامه آمده، مسجد نو در ابتدا اندرونی اتابک بوده و به شکرانه بهبودی دخترش از یک بیماری سخت آنجا را به مسجد تبديل میكند. وي به مدت ۱۷ سال مسجد بزرگ اتابک را ساخت.
افزون بر اين، اتابك در جلوی مسجد، چهار بازار بزرگ و زیبا و حمامی عالی برای استفاده عموم ساخت که بعدها در اثر زمینلرزه ویران شد و کسی آنها را بازسازی نکرد. این مسجد از ديد معماری قابل توجه و تحسین برانگیز است. امروزه مسجد نو محل برگزاری نماز جمعه شیراز است و به عنوان «مسجد شهدا» شناخته میشود.
این مسجد در شرق عمارت کلاهفرنگی و بین حمام و بازار وکیل جاي گرفته و از شاهکارهای دوره زندیه به شمار میآید. مسجد وکیل به دستور کریمخان زند و در سال ۱۱۸۷هجري قمري ساخته شد.
بنای مسجد با مساحتی در حدود ۱۱۰۰۰ متر مربع دربرگيرنده سردر مجلل، صحن، ایوانهای شمالی و جنوبی، شبستانهاي جنوبی و شرقی، رواقهای شرقی و غربی و حیاط کوچک کناری است. شبستان مسجد وکیل با کاشیکاریهای زیبا، ستونهای حجاری شده و منبر چهارده پله یکپارچه مرمرین آن از شاهکارهای دوران زندیه به شمار میرود. این منبر به نشانه چهارده معصوم، چهارده پله دارد و سنگ آن از مراغه به شیراز آورده شده است. تاق شمالی صحن مسجد وکیل به «تاق مرواريد» معروف است و ۱۲ متر عرض و ۲۰ متر طول دارد. بر بالای اين تاق، دو منازه زیبا و کاشیکاری شده قرار دارد.
مسجد نصیرالملک يكي از زیباترین مسجدهاي تاریخی دوران قاجار شیراز است که در محله گودعربان و خیابان لطفعلیخان زند قرار گرفته است. این مسجد در فاصله سالهای ۱۲۹۳ تا ۱۳۰۵ هجري قمري به دستور حسن علی نصیرالملک و به معماری میرزا محمد حسن معمار و کاشیپزی استاد محمدرضا از بزرگان دوران قاجار ساخته شده است. اين مسجد دارای صحني وسیع، دو ایوان شمالی و جنوبی، دو شبستان شرقی و غربی و سردر ورودی زیبايي است. اين مكان داراي مساحتي برابر با ۲۹۸۰ متر مربع و زیر بنای ۲۲۱۶ متر مربع است. شبستان غربی مسجد، دارای هفت در چوبی بزرگ مزین به شیشههای رنگی و ۱۲ ستون سنگی یکپارچه با شیارهای مارپیچ در دو ردیف ششتایی به نیت دوازده امام است. سقف شبستان نیز با نقشهای گل و بوته، خطوط اسلیمی و آیات قرآنی به خط ثلث عالی تزیین شده است.
چطور به شیراز برسیم؟
در راه شعر و شور
شهر شیراز تا تهران حدود یک هزار کیلومتر و تا اصفهان حدود ۵۴۰ کیلومتر فاصله دارد. باید از تهران تا اصفهان بیایید. از آنجا هم وارد جاده دوبانده ای می شوید که تا آباده می آید. از آباده یکی از راه صفاشهر، پاسارگاد، سعادت شهر و مرودشت و دیگری از سورمق، اقلید، دشت آسپاس، دشت کام فیروز و مرودشت می توانید تا شیراز بیایید.
چطور بگردیم؟
شیراز یک شهر تاریخی تماشایی است، بنابراین برای گشت و گذار در آنجا باید حسابی وقت بگذارید.
* مواردی که ما به شما پیشنهاد می کنیم، فقط دیدنی های خیلی معروف شیرازند، این شهر آثار دیدنی زیاد دارد.
* دروازه قرآن: ورودی شهر از شمال، دروازه قرآنی است که آرامگاه خواجوی کرمانی را هم در همسایگی خود دارد و به خصوص شب ها با نورپردازی بسیار زیبا، جذابتر هم می شود.
اطلاعاتی که در مورد شیراز بدردتون خواهد خورد :
سفرنامه نگین شهرهای توریستی ایران شیراز
کارت عروسی متفاوت یک زوج شیرازی + عکس
شهر بهارنارنج ایران بابل هست نه شیراز!!!
آیا از تهران یکروزه هست مثلا ۵ صبح جمعه پرواز بشه و آخر شب برگردیم تهران؟ جمع و جور-