مسئول حوزه پژوهش میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی گفت: مراسم هفت منبر از جمله مراسم ایام محرم است که توسط زنان در غروب روز تاسوعا برپا میشود.
“سید احمد برآبادی” در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، منطقه خراسانجنوبی، اظهار کرد: زنان سالخورده، جوان و دختران در ایام محرم در هفت منبری که در آنها مراسم روضهخوانی انجام میشود، شمع روشن میکنند.
وی با بیان اینکه برگزارکنندگان این مراسم خادمهای مسجد، حسینیه و یا اهالی منزل هستند، افزود: آنها از عصر تاسوعا روی منبر یک پارچه سیاه انداخته و آن را در نزدیکی در مسجد یا حسینیه میگذارند و یک مجمعه بزرگ یا تشت پر از گل را روی پله منبر و تشتی خالی را هم در پله دیگر آن میگذارند.
وی ادامه داد: در نزدیکی غروب آفتاب بانوان شرکت کننده در این مراسم پس از نیت کردن، شمعی را درون سینی و کنار این منبرها روشن کرده و نذورات خود را از قبیل خرما، شیرینی و پول درون تشتی ریخته و برای روشن کردن شمعی دیگر به یکی دیگر از این مساجد میروند.
مسئول حوزه پژوهش میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسانجنوبی، تصریح کرد: معمولاً در هر مکان فقط یک شمع روشن میکنند ولی اگر مسجدی بسته یا راه دور باشد احتمال دارد که در یک مکان دو شمع روشن کنند. نذوراتی که جمع میشود به خادم منبر تعلق دارد و باید تا پایان مراسم و خاموش شدن شمعها در آنجا بماند و هیچ یک از شمعها را خاموش نکند و صبر کند که شمعها خاموش شود. اشکهای شمع را دور نمیریزند و در مکانی از مسجد جمع آوری میکنند.
وی تاکید کرد: مسجد آیتی، مسجد جامع، مسجد خواجه خضر، مسجد حیدرحسن، مسجد صاحب الزمانی، مسجد امام حسن (ع)، چشمه خلیلی (قدمگاه)، منزل دختر آخوند، حسینیه گود و مدرسه معصومیه بیرجند از جمله اماکنی هستند که مراسم “هفت منبر” در آنها برگزار میشود.
مسئول حوزه پژوهش میراث فرهنگی خراسانجنوبی ادامه داد: مراسم هفت منبر در حال حاضر یکی از مراسم عزاداری ماه محرم است ولی احترام و اعتقاد زیاد به نور از عادات ایرانیهای قبل از اسلام بوده که آن را واسطه بین خدا و انسان میدانستند. پس از اسلام این مراسم همچون بسیاری از مراسم دیگر رنگ و بوی مذهبی گرفته و در حال حاضر این مراسم برای عزاداری سالار شهیدان برپا میشود.
وی یادآور شد: مراسم هفت منبر به شماره ۵۰۷ در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسیده است.
نظر شما: