گردشگران خارجی
میدان نقش جهان میزبان گردشگران جهانی
اخبار گردشگری و میراث فرهنگی
میدان نقش جهان نمونه ای کم نظیر از میدانهای تاریخی در جهان است که هم اکنون با آغوشی باز گردشگران و علاقمندان به معماری و آثار تاریخی را به سوی خود فرا می خواند.
به گزارش واحد خبر پایگاههای ثبت جهانی استان اصفهان ، این میدان که نشان از اهمیت تاریخ ، فرهنگ ، هنر و تمدن اصفهانیها است، نقش ویژه ای در هویت شهر اصفهان دارد ، به گونه ای که تصور اصفهان بدون این میدان ناممکن و بررسی سیر تحول اصفهان و حتی حکومت صفویان ، بدون بررسی مراحل ایجاد و تکامل این میدان ناقص و بی سرانجام می کند.
غنای فرهنگ و تمدن میدان امام اصفهان باعث گردیده ورود گردشگران به اصفهان و بازدید از میدان تاریخی امام از اولویت هرگردشگرداخلی و خارجی باشد.
“فریبا خطا بخش” مدیر پایگاه جهانی میدان امام اصفهان در خصوص این میدان گفت : میدان تاریخی امام، ازجمله وسیعترین میدانهای تاریخی جهان می باشد و منحصر به فرد بودن این میدان تاریخی باعث گردیده که هر گردشگر داخلی و خارجی بازدید از این میدان تاریخی را برای خود الزامی بداند .
وی اظهار داشت: دراین میدان در حال حاضربیش از ۴۰۰ مغازه وجود دارد که این مغازه ها در زمان صفویه شکل گرفته است.
وی با اشاره به اینکه مغازه های اطراف میدان و طبقه دوم میدان در دوران صفویه کاربری های متفاوتی داشته است، افزود: در آن دوره مغازه های زیرین به پیشه وران ، تجارو هنرمندان ماهر اختصاص یافته بود و دکان هایی که در طبقه بالا قرار داشتند به حکیمان و دارو فروشان تعلق داشت .
وی تصریح کرد: بر اساس سفرنامه شاردن مشاغلی همچون طناب بافان ، فروشندگان تیرو کمان ، لحاف دوزی ، پنبه زنی ، بافندگان جوراب ، دکان نخ ابریشی ، آهنگری، ابزار آلات آهنی ، کتاب ، قهوه خانه و چایخانه در میدان در زمان صفوی وجود داشته است.
خطابخش با اشاره به اینکه میدان نقش جهان در دوره صفوی به لحاظ فعالیتهای مختلف رونق بسیاری داشته است، افزود: علاوه بر امور سیاسی و مذهبی که در ابنیه حکومتی ومذهبی پیرامون میدان امام در جریان بوده است ، بازار پیرامون میدان نیز جهت کسب و کار و مسائل اقتصادی و فضای باز وسط میدان نیزجهت مراسمی چون رژه های نظامی ، بازیهایی همانند چوگان ، قپق اندازی ، شاطر دوانی و جشن ها ومراسم اعیاد ملی و مذهبی استفاده می شده است.
وی با اشاره به اینکه میدان امام در بهترین موقعیت جغرافیایی و در مطلوبترین وضعیت شهرسازی قرار دارد، افزود : میدان امام به صورت فضایی از پیش طراحی شده بنا گردیده که هر قسمت از این میدان با تفکرات دقیق معمارانه و با ترکیبهای هندسی به صورت منحصربه فرد پس از ۴۰۰ سال همچنان مهمترین مرکز تبادلات اقتصادی ومذهبی و تجمعات شهر اصفهان است.
مدیر پایگاه جهانی میدان امام افزود: میدان تاریخی امام در طول حیات خود دارای کاربری های متنوعی از جمله “عملکرد سياسي “به لحاظ استقرار کاخ سلطنتي و بر پایی مراسم تشريفاتي، رژه هاي نظامي، مراسم تعزير محکومين و “عملکرد مذهبي ” به لحاظ استقرار دو مسجد مهم و اجراي مراسم وآئين هاي بيشمارِ مذهبي، همچون برپايي نمازجماعت در مواقعي که جمعيت نماز گزار بيش از گنجايش مسجد عباسي بوده است
وی ادامه داد : همچنین “عملکرد تجاري” در این میدان به لحاظ وجود دکانها و قرارگيري در بطن بازار ، استقرار چادرهاي دستفروشان و ازدحام مردم براي خريد و “عملکرد تفريحي “در آن همچون آتش بازي، چوگان بازي، قپق اندازي، شاطردواني، جشنها و اعياد ملي، بازيگري، خيمه شب بازي، تردستي، نقالي، بندبازي نیز رونق خاصی به این میدان داده بود.
به گفته وی ، مورخان تاریخ ساخت این میدان تاریخی را متفاوت ذکر کردند،
اما آنچه که مشخص است ،این میدان در زمان حکومت شاه عباس اول در قرن یازدهم هجری قمری بعد از پایتخت شدن اصفهان ساخته شد.
مدیر پایگاه جهانی میدان امام افزود: در چهار طرف این میدان تاریخی ،چهار عنصر معماری نفیس و ارزشمند به دستور شاه عباس پی ریزی و ساخته شده که هریک در نوع خود شاهکارهای بی بدیل است.
وی مسجد تاریخی امام (مسجد جامع عباسی ) در جنوب میدان، مسجد شیخ لطف الله در شرق،کاخ رفیع عالیقاپو به عنوان جایگاه حکمرانی شاه در غرب و سردر قیصریه در شمال میدان امام که جایگاه تبلور قدرت اجتماعی و مردمی بوده است را ازجمله شاهکارهای معماری آن دوره ذکرکرد.
خطابخش اظهار داشت: معماری خاص و منحصر به فرد میدان امام و چهار اثر زیبای آن که در چهار طرف میدان قرار گرفته است هرگردشگر و بازدید کننده ای را در این میدان شگفت زده می کند.
به گفته وی، ميدان امام اصفهان که از سوی سازمان جهانی یونسکو به ثبت جهانی رسیده است ، به شكل مستطيل بزرگي با اندكي زاويه نسبت به خط قائم شمالي- جنوبي، با امتداد شمال غربي- جنوب شرقي احداث شده و طولي معادل ۵۱۰ متر داشته و عرض آن ۱۶۰متر مي باشد و با اين حساب ، فضاي داخل ميدان مساحتي معادل ۱۶/۸ هكتار را شامل مي شود.
نظر شما: