مراسم گلابگيرى
مراسم گلابگيرى یکی از آداب و رسوم اصفهان میباشد.
جاذبه های گردشگری استان اصفهان
فرهنگ و رسوم
صنعت گلابگيرى که هميشه با نام قمصر همراه است، اهميت ويژهاى در توسعهٔ اقتصادى منطقه دارد. در مراسم گلابگيرى که منحصراً در فاصلهٔ ماههاى اردىبهشت، خرداد و تيرماه انجام مىشود، از گل محمدى جهت تهيهٔ گلاب استفاده مىشود. گلاب را به نسبت غلظت يا رقت توليدشدهٔ آن، گلاب سنگين يا سبک مىنامند که در صورت سنگين بودن، ارزش بيشترى دارد. به همين جهت، کارگاههاى بزرگ اسانسگيرى بين راه قمصر و کاشان ايجاد شده است. اسانس حاصله به فرانسه و بلغارستان يعنى بزرگترين تهيهکنندهٔ عطريات در دنيا صادر مىگردد.
نحوهٔ گلابگيرى چنين است:
گلچينها از پگاه راهى گلستان مىشوند تا گلها را پيش از آن که آفتاب ديده باشند، از شاخه جدا کنند؛ زيرا معتقدند که آفتاب عطر گل را مىپراند. در ميان گلچينها مىتوان کودکان، پيرمردان و پيرزنان را نيز مشاهده کرد که هر يک پارچهٔ مربع شکلى را از چهار گوش بسته و برگردن مىاندازند و گلها را با چالاکى و سرعت و بىآنکه باکى از خارها داشته باشند، از شاخه مىچينند و در اين پارچهها مىريزند؛ و سپس آنها را در گونىهاى بزرگ خالى کرده و روانهٔ کارگاههاى گلابگيرى مىکنند.
مدت گلابگيرى هر بار ۸ ساعت طول مىکشد و ديگها به طور مداوم، در شبانهروز بر شعلهاند و ۳ بار پر و خالى مىشوند و به اندازهٔ وزن گلها در ديگها آب مىريزند. گلابگيرها از ۲۴ کيلوگرم گل، در حدود ۲۰ کيلوگرم گلاب معمولى مىگيرند.
نظر شما: