آرامگاه محتشم کاشانی
آرامگاه محتشم کاشانی یکی از اماکن زیارتی اصفهان میباشد.
جاذبه های گردشگری استان اصفهان
گردشگری شهری
بزرگ مرثیه سرای ایران ، کمال الدّین علی بن میر احمد کاشانی ملقّب به « شمس الشعرای کاشانی » و متخلّص به « محتشم کاشانی » ، از شاعران اوایل عهد صفوی است. وفات او درسال ۹۹۶ ه.ق روی داده است آرامگاه محتشم کاشانی در یکی از محلات مرکزی شهر کاشان موسوم به کوی محتشم است.
ترکیب بند معروف شهدای کربلا او را جاودانه و زبانزد خاص و عام ساخت. بقعه محتشم که امروزه زیارتگاه دلباخته و عاشقانه اهل بیت (ع) است دارای گنبدی کوچک که با کاشی کاری زیبا یی مزین شده است. بر دیوارهای چهار جانب بقعه ، بند هایی از ترکیب بند مشهور او به خط نستعلیق سفید بر زمینه ای سرمه ای قرار گرفته است.
محتشم در ابتدا قصیده سرایی مداح بود و پادشاهان و بزرگانی مانند شاه تهمسب را مدح میگفت ولی بعد به سرودن مراثی در واسطه تمایلات دینی و شور تشیع پرداخت و در این نوع شعر مشهور گشت . ترکیب بند او در مرثیه شهدای کربلا معروف است .
مطلع باز این چه شورش است … که از محتشم کاشانی نراقی است در میان هواداران شیعه جایگاه ویژهای دارد.
شاعران بسیاری پس از محتشم تا کنون از ترکیب بند یادشده در شعرها و نوحههایشان سود بردهاند.
او فنون شاعری را از صدقی استرآبادی فرا گرفت و خود شاگردانی مانند تقیالدین محمد حسینی صاحب « خلاصهالشعار»، صرفی ساوجی ، وحشتی جوشقانی و حسرتی کاشانی را پرورش داد.
وی با سرودن دوازده بند در مرثیه کشتگان کربلا که بند اول ترکیب بند وی با بیت
باز این چه شورش است که در خلق عالم است؟ باز این چه نوحه و چه عزا و چه ماتم است ؟
آغاز میشود، مقام والایی در مرثیه سرایی کسب کرد.
وی در جوانی به دربار شاه طهماسب صفوی راه یافت و به مناسبت قصیده و غزلهای زیبایش مورد لطف شاه قرار گرفت; محتشم پس از مدتی در زمره شعرای معروف عصرخود جای گرفت ولی نظر به معتقدات دینی خود و احساسات شیعی دربار شاهان صفوی که در صدد تقویت این مذهب بودند به سرایش اشعارمذهبی و مصائب اهل بیت که در نوع خود تازه و بی بدیل بود پرداخت. محتشم پس از چندی به یکی از بزرگترین شعرای ایران در سبک اشعار مذهبی و مصائب ائمه اطهارشیعه بدل گشت و اشعارش در سرتاسر ایران معروفیت خاصی یافت، بطوری که می توان وی را معروفترین شاعر مرثیه گوی ایران دانست که برای اولین بار سبک جدیدی درسرودن اشعار مذهبی به وجود آورد. اولین اشعار مذهبی محتشم در سوگ غم مرگ برادرش بود که ابیات زیبائی در غم هجر او سرود و پس از آن به سرایش مرثیههایی در واقعه جانسوز کربلا، عاشورای حسینی و مصیبت نامه های مختلف پرداخت.
نظر شما: