قلعه بمپور یکی از اماکن تاریخی سیستان و بلوچستان میباشد.
جاذبه های گردشگری استان سیستان و بلوچستان
آثار باستانی و تاریخی
قلعه بمپور بر فراز تپهای در ارتفاع ۴۷۰ متر در شمال شهر بمپور واقع شده است ، معروف ترین قلعه در استان سیستان و بــلوچــستـان محسوب می شود كه بر فراز تپه ای مصنوعی ساخته شده است . نحوه ساخته شده و از نظر ساخت و نقشه مانند قلعه بم است.
قلعه به صورت دو تکه ساخته شده و از نظر ارتفاع، این ۲ بخش با هم یکسان نیستند. صحن پایین که در ورودی در دیواره شرقی آن قرار گرفته و برجهایی چند نیز آن را احاطه کردهاند. علاوه بر این، اصطبل اسبها و یک نقب برای فرار از محاصره به هنگام تسخیر احتمالی قلعه نیز وجود داشته است. قسمت فوقانی قلعه ارگ و حاکمنشین بوده است. بلندی تپه از صحن پایین بیشتر بوده به حدی که نفوذ به داخل ارگ برای مهاجمان به علت بلندی و شیب تند تپه، کار سادهای نبوده است. همچنین در دیواره اطراف قلعه ۱۰ برج دفاعی قرار داشته است.
این قلعه از نظر نظامی، اهمیت قابل توجهی داشته و به مناسبت محل استراتژیک خود میتوانست در مقابل هجوم بزرگترین قشونهای نظامی نیز مقاومت کند. بنابراین، مشخص است که استقرار قلعه در بالای تپه، بر حسب تصادف انتخاب نشده، زیرا این تپه به گونهای به اطراف مشرف شده که محال است یک مهاجم دور از چشم نگهبانان به قلعه بمپور نزدیک شود. به همین دلیل به نظر میآید قلعه بمپور یکی از قلاع نظامی و مهم آسیا و خاورمیانه به حساب میآمده است.
این قلعه علاوه بر موقعیت استراتژیکی، تنها حدود ۲ کیلومتر با رودخانه فاصله دارد که از این نظر نیز موقعیت جالب توجهی دارد. قلعه بمپور در گذشته بلوچستان همواره استوارترین پناهگاه به شمار میآمده است. به همین دلیل، بارها در زمانهای مختلف و بهخصوص در دوره قاجاریه محاصره و به توپ بسته شد. درسال ۱۲۵۷ و با شورش آقاخان محلاتی و حمایت محمدعلیخان (حاکم بمپور) حبیب الله خان شاهسون ، امیر توپخانه ارتش قاجار، به این قلعه یورش برد. در این دوره ، قلعه صدمات جدی دید؛ اما کاملا ویران نشد و قابل سکونت بود. در سال ۱۳۰۷هجری شمسی یک نیروی نظامی به سرکردگی سرتیپ امان الله جهانبانی قلعه را به توپ بست و بدین ترتیب ، یک قلعه تاریخی به ویرانه ای بدل شد.
نظر شما: