آشنایی با سردترین کشورهای جهان ،مناطقی که مردم عادی و گردشگران عادی از سفربه آنها خودداری میکنند اما افراد ماجراجو لذت سفر به این کشورها را از دست نمی دهند. زیرا هوا که رو به سردی میرود، رفتن زیر یک پتو، کنار آتش با یک فنجان قهوه بسیار لذتبخش است، اما در این کشورها انجام این کارها برای فرار از سرمای فوقالعاده کافی نیست. پس با ما همراه باشید تا ۱۲ تا از سرد ترین کشورهای جهان را به شما معرفی کنیم.
گرینلند
در طول سال، بیشتر مساحت گرینلند را یخ پوشانده است؛ به همین دلیل نور خورشید تاثیر چندانی در گرم کردن هوای این کشور ندارد. در حالی که متوسط دمای هوا در این منطقه، ۱۰ درجهی سانتیگراد زیر صفر است، این مقدار در زمستان به ۶۵ درجهی سانتیگراد زیر صفر میرسد. حتی در گرمترین روزهای تابستان، حداکثر دمای هوا در گرینلند ۸ درجهی سانتیگراد است. ایستگاه تحقیقاتی North Ice در مرکز صفحهی یخی گرینلند دمای منفی ۸۶ درجهی سانتیگراد را نیز ثبت کرده است.
قزاقستان
بیشتر تابستانهای قزاقستان، دارای آب و هوای مطبوع و گرمی هستند و متوسط دمای هوا در این ایام در حدود ۳۰ درجهی سانتیگراد است. اما در فصل زمستان، بارش بارانهای شدید و نامنظم سبب سرد شدن شدید هوا میشود. متوسط دمای هوا در زمستان بین -۲۰ تا -۳۰ درجهی سانتیگراد است. در برخی مناطق مانند شهر آستانه (Astana)، دمای هوا به قدری کاهش مییابد که خروج از خانه در شب منجر به ازدستدادن انگشتهای دست و پا بر اثر سرمازدگی میشود.
مغولستان
این کشور که در آسیای مرکزی و بین چین و روسیه قرارگرفته به دلیل داشتن چمنزاهای وسیع و نیز امپراطوری چنگیز خان، شهرت دارد. با وجود اینکه این کشور دارای چشماندازهای بینظیری است اما گردشگران دربارهی آب و هوای آن تصور غلطی دارند. متوسط دمای هوای مغولستان در طول زمستان یعنی ماههای اکتبر تا آوریل، زیر صفر درجه است در حالی که در بقیهی ایام سال دمای هوا فقط کمی بالاتر از نقطهی انجماد میرود و این به دلیل ارتفاع مغولستان است، چیزی در حدود ۴۹۰۰ فوت بالاتر از سطح دریا. در ماههای ژانویه و فوریه هوا به شدت سرد میشود و به -۳۰ درجهی سانتیگراد میرسد.
فنلاند
فنلاند شمالیترین کشور اروپا است و از دید مکاننگاری یا (Topography) در مقایسه با سایر کشورهای شمال اروپا، منحصربهفرد است. به دلیل قرارداشتن در مجاورت دریای بالتیک و جریانهای اقیانوس اطلس، این کشور در بیشتر ایام سال آبوهوای فوقالعاده سردی دارد.
زمستانهای این منطقه ۴ ماه به طول میانجامد و دمای هوا به ۴۵- درجهی سانتیگراد نیز میرسد. به خصوص در منطقهی لاپلند (Lapland) که در معرض بادهای شدید و گزندهای قرار دارد. در طول زمستان، بخشهای جنوبی فنلاند در طول روز فقط شش الی هفت ساعت نور خورشید دریافت میکنند در حالی که قسمتهای شمالی، دورههای تاریکی مداوم ۲ ماهه دارند. خوشبختانه اهالی فنلاند، تابستانهای قابل تحملی را میگذرانند.
چین
گرچه بسیاری از مناطق این کشور در بیشتر ایام سال، آب وهوای مطبوعی را تجربه می کنند اما در زمستان وضعیت هوا، غیر قابل تحمل میشود. غیر از چند منطقه در بخشهای جنوبی این کشور، بارش شدید برف و رطوبت، شرایط را برای زندگی، بسیار سخت میکند.
بخشهای شمالی، غربی و مرکزی چین، پوشیده از برف، سردخاک یا پرمافروست(Permafrost) و یخ است که منجر به کاهش دمای هوا تا ۱۰- درجهی سانتیگراد میشود. به دلیل عایقبندی ضعیف ساختمانها و نبود زیرساختهای مناسب گرمایشی، افراد عادی در طی این ماههای سرد سال با مشکلات جدی، دستوپنجه نرم میکنند.
آمریکا
برخی از داغترین مکانهای دنیا در آمریکا قرار دارند مانند بیابان درهی مرگ(Death Valley). اما به دلیل مساحت زیاد، این کشور برخی از سردترین نقاط سیارهی زمین را نیز در خود جای داده است.
ایالتهای شمالی آمریکا مانند آلاسکا، تقریبا همهی ایام سال سرد هستند و دمای هوای آنها به ۶۲- درجهی سانتیگراد میرسد. به علاوه، در زمستان بارش مقدار زیادی برف در این مناطق، حملونقل را با مشکل مواجه میکند. اما خوشبختانه ایالتهای جنوبی، تابستانهای گرم و مطبوعی دارند.
استونی
در مقایسه با سایر کشورهای این فهرست، استونی، هوای به نسبت گرمتری دارد. اما هوای سرد این منطقه نتیجهی بارانهای شدیدی است که موجب کاهش دما میشود. این کشور زمستانهای سرد و خشکی دارد به خصوص در قسمتهای جنوب شرقی که دمای هوا بین ۳- و ۸- درجهی سانتیگراد متغیر است و زندگی روزمره را برای اهالی سخت میکند. تابستانها هوا بسیار ملایم و مطبوع و دمای هوا در حدود ۱۵ درجهی سانتیگراد است.
کانادا
شهرهای مختلف این کشور دمای هوای متفاوتی دارند اما در مجموع میتوان گفت که هوای کانادا بسیار سرد است. دمای هوای دشتهای این کشور در روز کمتر از ۱۵ درجهی سانتیگراد است و در شب به ۴۰- درجهی سانتیگراد میرسد. شهر Snag در Yukon پایینترین دمای هوا را نه تنها در کانادا بلکه در تمام آمریکای شمالی دارد؛ چیزی در حدود ۶۳- درجهی سانتیگراد. شهرهایی مانند اتاوا (Ottawa)، بارشهای سنگین برف را تجربه میکنند طوری که مردم مجبورند با اسکی روی یخ، کارهای روزمره را انجام دهند. به دلیل وجود زیرساختهای صحیح گرمایشی در شهرها، مردم چندان با مشکل سردی هوا و گرم کردن منازل خود مواجه نیستند.
ایسلند
نام این کشور که ترکیبی از کلمات Ice و Land است به خوبی آبوهوای آن را توصیف میکند. متوسط دمای هوای این کشور به ندرت به بالای صفر درجهی سانتیگراد میرسد و در بخشهای شمالی ۱۰- درجهی سانتیگراد، بهترین هوایی است که میتوانید انتظار داشته باشید. بادهای سرد قطبی بر تاثیرات فعالیتهای آتشفشانی و جریانهای اقیانوسی و گرم Gulf Stream غلبه کرده و سبب سرد ماندن هوای این منطقه میشوند. گاهی اوقات در زمستان، دمای هوای این منطقه به پایینتر از ۴۰- درجهی سانتیگراد میرسد و همین دلیل مهمی بر کمجمعیت بودن این ناحیه است.
روسیه
وجود پهنههای وسیعی از فضاهای باز در روسیه این کشور را به مکانی بادخیز تبدیل کرده است. همین به تنهایی میتواند موجب کاهش شدید دمای هوا در طول سال شود. علاوه بر این حداقل ۸ ماه در سال در روسیه باران و برف میبارد. همین دو عامل سبب میشوند که متوسط دمای هوا در این منطقه در زمستان به ۲۷- درجهی سانتیگراد و در تابستان به ۸ درجهی سانتیگراد برسد. صاحبان وسایل نقلیه، ماشینهای خود را ساعتها روشن میگذارند چون خاموش کردن آن در این هوای سرد باعث میشود که دیگر روشن نشود.
سردترین روستای جهان هم در روسیه قرار گرفته است. دمای هوا در اویمیاکن (Oymyakon) به ۷۱- درجهی سانتیگراد نیز میرسد. در این منطقه، هوا به قدری سرد است که دستگاههای الکترونیکی مانند گوشیهای موبایل به درستی کار نمیکنند و به دلیل عدم امکان لولهکشی زیرزمینی، سرویسبهداشتی خانهها در بیرون از ساختمان قرار دارد. آب مورد نیاز اهالی، از طریق تانکرهایی خارج از منطقه، تامین میشود زیرا تمام منابع آب روستا، یخ میزنند. تهیهی قبر برای مراسم تشییع جنازه سه روز طول میکشد، زیرا خاک یخزده باید با زغالسنگ داغ ذوب شود و برای کندن قبر آماده شود. بسیاری از شهرهای روسیه مانند یاکوتسک (Yakutsk) و ورخویانسک (Verkhoyansk)، دارای هوای بسیار سردی هستند.
نروژ
در مقایسه با سایر کشورهای این فهرست، نروژ به سبب قرارگرفتن در معرض جبهههای هوای گرم و جریانهای اقیانوسی، دارای هوای مطبوعی است. اما به هر حال مجاورت با قطب شمال، موجب سرد شدن هوا در بیشتر ایام سال میشود.
در ماههای تابستانی ژوئن، جولای و آگوست دمای هوا تا ۱۶ درجهی سانتیگراد افزایش مییابد. اما در بقیهی ایام سال دمای هوا بین ۸ تا ۴۰- درجهی سانتیگراد متغیر است. بارانهای مکرر و شدید و باد و طوفان، زمستانها را غیرقابلتحمل میکند.
قطب جنوب
گرچه این منطقه یک کشور مجزا نیست، اما این قاره طبق معاهدات دیپلماتیک، به تعداد زیادی از کشورها تعلق دارد. این ناحیه سردترین جای جهان است که تقریباً هیچوقت نورآفتاب را نمیبیند؛ به همین دلیل متوسط دمای هوای آن ۸۳- درجهی سانتیگراد است که در سردترین شرایط به ۹۳- درجه نیز میرسد. این هوای فوقالعاده سرد سبب میشود که این بیابان برفی، برای زندگی بشر بههیچوجه مناسب نباشد.
کاشفانی که در قطب زندگی میکنند در صورت بیرونماندن در این جهنم یخی، به سادگی خواهند مرد. گرچه بسیاری از افراد از رفتن به این مکانها اجتناب میکنند و به اسکی کردن روی زمینهای اسکیت قانع اند، افراد ماجراجو، میتوانند برای سفر به این مناطق برنامهریزی کنند و از دیدن مناظر تماشایی لذت ببرند.
نظر شما: