در ارديبهشت ماه ۱۳۷۸، بخش جديدي در سالن اصلي نمايش با موضوع پول ملل راهاندازي شده است كه اختصاص به نمايش سكه و اسكناس كشورهاي مختلف با اطلاعرساني عمومي شامل پرچم، نقشه، اطلاعات پولي و ارزش و واحد پول آن كشور دارد.
موزه پول علاوه بر سالنهاي نمايش، بخشهاي جنبي ديگري نيز دارد كه به اختصار عبارتند از: كتابخانه تخصصي، بانك اطلاعات، نگارخانه، تماشاخانه، سالن اجتماعات، نمايشگاههاي متفرقه، كتاب فروشي و چايخانه.
موزه پول یا تماشاگه پول اولین گنجینه تخصصی و دائمی سکه و اسکناس در ایران است که در تاریخ ۱۷ تیر ۱۳۷۶ خورشیدی به همت اداره کل موزههای بنیاد مستضعفان و جانبازان انقلاب اسلامی افتتاح شد. این موزه تا سال ۱۳۸۵ خورشیدی در بلوار میرداماد، نرسیده به پل میرداماد در ساختمان دفینه قرار داشت اما از این سال، به پارک ارم منتقل گردید.
این مجموعه شامل ۱۴۰۰ سکه و ۷۵۰ قطعه اسکناس و ۲۰۰ قطعه شیء (به جز سکه و اسکناس) است که در محوطهای به وسعت حدود ۷۰۰ مترمربع به نمایش گذاشته شده است.
بخشهای تشکیلدهنده موزه پول عبارتند از؛ بخش ماقبل پول، سالنهای مربوط به تاریخ سکه و سالنهای مربوط به تاریخ اسکناس.
در سالن موزه سالهای تکامل پولهای فلزی و کاغذی در ایران، به نمایش گذاشته شدهاند.
یکی از آثار جالب توجه این موزه سکهای بسیار قدیمی به نام «لیدی» (LIDY) یا ««لید» میباشد که متعلق به ۵۱۴ سال قبل از میلاد مسیح است و از آن به عنوان اولیه سکه موجود در جهان نام برده میشود. این سکه در یکی از محفظههای موزه با شرایط بسیار ویژهای نگهداری میشود. جنس این سکه آلیاژی به نام الکترون (از ترکیب طلا و نقره) است و ارزش بسیار بالایی دارد.
یکی از اسکناسهایی که در این موزه دیده میشود، اسکناسهایی به ارزش هزار تومان است که متعلق به دوره ناصرالدین شاه میباشد. این اسکناسها هیچگاه در بازار مصرف نشده و مردم نیز آنها را ندیده بودند زیرا این اسکناسها فقط در خزانه و به عنوان پشتوانه ملی نگهداری میشدند.
در اردیبهشت ماه ۱۳۷۸، بخش جدیدی در سالن اصلی نمایش با موضوع پول ملل راهاندازی شد که اختصاص به نمایش سکه و اسکناس کشورهای مختلف با هدف اطلاعرسانی عمومی شامل پرچم، نقشه، اطلاعات پولی و ارزش و واحد پول کشورها دارد.
سکه و اسکناس کشورهای مختلف با هدف اطلاعرسانی عمومی شامل راهاندازی شد.
بازدید از این موزه بار دیگر سبب میشود تا ایرانیان به خود مباهات نمایند زیرا در زمانی که بسیاری از کشورها مبادلات اقتصادی خود را به سادهترین شکل ممکن انجام میدادند، در ایران و قلمروی پهناور آن، سکههای متعدد با نامهای گوناگون و ارزشهای متفاوت (طلا و نقره) ضرب میشد.
ویترینهایی که برای نمایش اشیای موزه به کار رفتهاند، متناسب با دوران ساخت و تولید اشیا، متفاوت هستند و چنین به نظر میرسد که بازدیدکنندگان در تاریخ قدم میزنند.
در تماشاگه پول علاوه بر سالنهای نمایش، بخشهای دیگری چون کتابخانه تخصصی، بانک اطلاعات نگارخانه، نمایشگاههای متفرقه تماشاگه پول و کتابفروشی وجود دارند.
موزه پول (تماشاگه پول) سومین موزه انتقالی به مجموعه پارک ارم است. مجموعه فرهنگی- تفریحی ارم در کیلومتر ۴ اتوبان تهران- کرج قرار دارد.
نظر شما: